Piňa Colada je alkoholický míchaný nápoj přímo z pláže v Karibiku. Vždy čerstvé exotické ovoce jako jsou kokos, ananas a podobné zapříčinily to, že lidé si začali míchat chutnou sladkou šťávu z ovoce s oblíbeným rumem. Takto vznikly první míchané nápoje, které se staly časem oblíbené po celém světě a barmani se předbíhají v kreativitě jejich prezentování.
V teplém a vlhkém počasí v oblasti Karibiku je studený míchaný nápoj podávaný na pláži tím nejlepším požitkem. A pokud je tento nápoj v pěkné sklenici s dekorací a ještě i chutný, tak je jistě předurčen k úspěchu. Zkuste si tedy přinést trochu tohoto pocitu s drinkem Piňa Colady ik vám domů.
Odkud vůbec pochází originální Piňa Colada
Jelikož k výrobě míchaného nápoje je zapotřebí čerstvý kokos a ananas, tak originální Piňa Colada může pocházet jen z rovníkové oblasti. Traduje se, že v 19. století chtěl pirát Roberto Cofres z Puerto Rica zvednout morálku své posádky, a proto jim namíchal drink, ve kterém smíchal bílý rum spolu s kokosem a ananasem. Posádce taková kombinace velmi chutnala a právem byl tento nápoj na palubě žádán. Nemusíme si lhát, že takovým mořeplavcům, kteří neměli běžně dostatek nápoje a jídla muselo chutnat všechno velmi výjimečně. Se smrtí piráta Roberta Cofrese v roce 1825 zanikl i jeho tajný recept. Jestli to je ale pravda můžete jen polemizovat.
V polovině 20. století se začal připravovat drink Piňa Colada v barech v hotelech v Karibiku. Namíchal ho konkrétně barman Ramón “Monchito” Marrero, který pracoval jako barman v hotelu Caribe Hilton a velmi rád ho připravoval svým hostům. Od té doby se tento lahodný míchaný drink připravuje v podstatě po celém světě.
Rozdíl mezi Karibikem a zbytkem světa je však v dodání čerstvého ovoce. Běžně si v Evropě nejdete natrhat čerstvý kokos nebo ananas ze zahrady. Právě proto byly vynalezeny různé alternativy v podobě výtažků z ovoce případně různých sirupů.
Recept pro přípravu originálního míchaného nápoje Piňa Colada
- 30 ml bílého rumu Havana Club , Bacardi
- 50 ml kokosového mléka
- 30 ml likér s kokosovým extraktem Malibu
- 20 ml citrónové šťávy
- 150 ml ananasové šťávy
- plátky ananasu
Potřebný materiál:
- sklenice 2-3 dcl – ideální na stopce
- mixér
- nádoba na mixování
- odměrka
- polévková lžíce
- míchadlo
- nůž
Postup pro výrobu Piňa Colady
- nakrájíme ovoce na plátky
- v mixéru rozmixujeme ananas s kokosovým mlékem
- přidáme rumem Havana Club a likérem Malibu
- přidáme ananasovou, citrónovou šťávu a led a znovu mixujeme
- nalijeme do sklenice
- ozdobíme plátkem ananasu a brčkem
Existuje také nealkoholická Piňa Coláda
V podstatě je recept a postup na nealkoholický drink skoro stejný, jen se vynechá jediná ingredience a tou je rum. Takový míchaný nápoj se pak nazývá Virgin Colada nebo Piñita Colada.
Článek je zařazený do kategorie: Nezařazeno